Menopauze - viens no lielākajiem pārmaiņu laikiem sievietes dzīvē

Kas ir menopauze? 


Menopauze ir dabisks hormonālu pārmaiņu laiks, kas lielākoties norisinās 45-55 gadu vecumā. Latvijā sievietes šo periodu piedzīvo apmēram 49- 51 gada vecumā. Tas ir normāls bioloģisks pārmaiņu process, kas izpaužas ar dažādiem simptomiem. 


Par menopauzes iestāšanās sākumu var uzskatīti, laiku, kad pēc pēdējām menstruācijām aizritējuši vismaz 12 mēneši un klīniski un laboratoriski vērojams olnīcu hormonālās aktivitātes izsīkums.


Menopauzei izšķir trīs laika posmus:

  1. Premenopause – laiks, kurā parādās olnīcu funkcijas traucējumi.

  2. Perimenopauze – laiks no olnīcu funkcionālas aktivitātes samazināšanās brīža līdz 12 mēnešiem kopš pēdējām spontānām menstruācijām.

  3. Postmenopauze – laiks pēc menopauzes iestāšanās.

Pērejas jeb premenopauzes perioda simptomi


Vairākumam menopauze iestājas pakāpeniski. Pārejas periods visbiežāk sākas pēc četrdesmit gadu vecuma un var ilgt no 2 līdz 8 gadiem. Tā laikā pakāpeniski samazinās sievišķo estrogēna un progesterona produkcija olnīcās, pamazām izsīkst olnīcu funkcija, menstruālā asiņošana kļūst neregulāra. Tāpat vērojamas izmaiņas cikla ilgumā. 


Visbiežāk sievietes saskaras ar šādiem simptomiem: 

  • karstuma viļņi,

  • svīšana naktīs,

  • miega traucējumi, 

  • nogurums,

  • garastāvokļa maiņas, 

  • trauksme un/vai depresija,

  • atmiņas un koncentrēšanās spēju pasliktināšanās.


Menopauzes simptomi


Līdz ar menstruāciju pilnīgu apstāšanos iestājas menopauze un sievietes dzimumorgānu hormonālā un fizioloģiskā funkcija ir pilnībā izsīkusi. Menopauzes un post-menopauzes periodā, minētajiem simptomiem var pievienoties nopietnākas izmaiņas ķermenī, kas var būtiski paaugstināt risku saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām, saskarties ar kaulu un locītavu problēmām, neiroendokrīnās disfunkcijas izpausmēm, kognitīviem traucējumiem, menopauzālo urogenitālo sindromu (maksts sausums, urīna nesaturēšana u.c.) un samazinātu libido.


Kā uzlabot pašsajūtu menopauzes laikā? 

Lai uzlabotu pašsajūtu ir svarīgi aizvietot to, kā vairs nav un novērst vai maksimāli samazināt menopauzes izraisītos simptomus.


Šajā laikā svarīgas ir regulāras vizītes pie ginekologa. Ārsts konsultēs un ieteiks piemērotāko hormonālo terapiju vai palīdzēs izvēlēties kādu no nehormonālajām ārstēšanas metodēm.


Palīdzēt var estrogēnus, progesteronu, testosteronu, dehidroepiandrostenonu (DHEA) saturoši preparāti –


Tāpat palīdzēt var nehormonālie līdzekļi – fitoterapijas un augu valsts preparāti, kuros fitoesterogēni apvienoti ar laktobaktērijām, citiem augu valsts izcelsmes preparātiem, D vitamīnu un svarīgiem mikroelementiem – kalciju un magniju.

Skatīt visus rakstus