Pavasaris beidzot ir ieradies Latvijā, un daba ir atmodusies, gatava dalīties savās bagātībās. Šis laiks ir jāizmanto pilnībā, lai uzņemtu visus vitamīnus un minerālvielas, ko daba var sniegt. Dosim nelielu ieskatu izplatītākajos vietējos augos, ko šobrīd droši vari likt uz šķīvja!
Kā lietot: zupās, salātos, sautējumos, sablendēt kopā ar citiem zaļumiem kokteilī; tējās. Ja šaubies, ka sadzelsi mēli, iemērc jaunos nātru dzinumus verdošā ūdenī applaucēties uz pāris sekundēm.
Kad nātri nelietot uzturā: grūtniecības pēdējos mēnešos, paaugstināta asinsspiediena, ateoskrelozes, dzemdes un tās piedēkļu audzēju, cistu, polipu gadījumos.
Kā lietot: svaigu dārzeņu un lapu salātos, pievienot zupām vai vārītiem kartupeļiem, smūtijos. Ja lapas liekas par rūgtu, pirms lietošanas 30 minūtes jāpamērcē aukstā sālsūdenī; vai pagatavošanas laikā ēdienam pievieno skābenes, citronu sulu, lokus, krējumu, kefīru vai grieķu jogurtu.
Kad nelietot: barojošām māmiņām, kurām ir liels piena daudzums, jo lapu sulas piemītošās īpatnības var piena daudzumu palielināt.
Kā lietot: tējās, salātos, smūtijos, sautējumu dekorēšanai, sajaucot ar biezpienu, jogurtu vai kefīru.
Kad nelietot: grūtniecības laikā un cilvēkiem, kas nepanes aspirīnu.
Kā lietot: salātos, zupās, gaļas ēdienos, zaļumu smūtijos, arī žāvētā veidā saberžot pulverī un pievienojot citiem ēdieniem kā garšvielu.
Kad nelietot: plašas informācijas nav, tomēr iesakām saudzīgi izturēties pret uzņemamo daudzumu.
Kā redzi, visus no augiem vari pievienot salātos, zupās un smūtijos. Ja negribas ilgi domāt par gatavošanu, vienkārši sablendē lapiņas kopā ar kefīru un dzer pie vai starp ēdienreizēm.